Groningen


Groningen, de leukste studentenstad van Nederland!

Skyline Groningen

Groningen heeft een goede naam als studiestad. Logisch, met de aanwezigheid van een veelzijdige hogeschool en universiteit. Je hebt een enorme keuze aan studierichtingen en kunt makkelijk switchen tussen beide instituten. Daarnaast heeft de stad veel te bieden voor een inspirerend studentenleven zoals veel studentenverenigingen, sportclubs en evenementen bijvoorbeeld. 

Het centrum van Groningen centreert zich rond de Grote Markt.
Aan de ene kant vind je de Martinitoren en aan de andere kant het oude Stadhuis. Alle belangrijke straten van de binnenstad komen uit op dit grote plein dat wordt gebruikt voor evenementen, maar ook nog steeds als marktplein fungeert. Sinds kort is het Forum aan de stad toegevoegd, in dit grote culturele centrum kun je niet alleen fijn studeren maar vind je ook een bioscoop, de bibliotheek en restaurants. 

Groningen is een oude stad en dat zie je als je er in rondloopt. Met zijn leeftijd van meer dan 950 jaar heeft de stad veel geschiedenis en veel historische mooie plekjes. Met ongeveer 62.500 studenten is het een bruisende gezellige stad waar je zeker met veel plezier kunt studeren! Groningen is ook een stad met lef, de stad heeft de meest vernieuwende architectuur binnen haar grenzen en Groningen is ooit verkozen tot Beste Binnenstad. Maak het mee, ga Groningen beleven!

Huisvesting

Als je weet dat je in Groningen gaat studeren en je blijft niet bij je ouders wonen, is het verstandig om zo vroeg mogelijk op zoek te gaan naar woonruimte. Vertel aan vrienden, kennissen, collega’s van je ouders en oud-schoolgenoten dat je op zoek bent naar een kamer. Hoe meer mensen voor je uitkijken, hoe groter de kans van slagen want de meeste kamers worden via-via verhuurd. Daarnaast kun je natuurlijk een advertentie plaatsen of je inschrijven bij een kamerbemiddelingsbureau.

Hanzehogeschool & Rijksuniversiteit

De Hanzehogeschool Groningen is de grootste HBO-instelling in het noorden van Nederland, opgericht in 1986. De hogeschool heeft bijna 30.000 studenten en 3.300 medewerkers. Studenten uit binnen- en buitenland studeren aan ruim 83 bacheloropleidingen, 9 programma’s voor Associate degree en 22 masteropleidingen. Ook buiten het reguliere hbo-onderwijs heeft de hogeschool een breed scholingsaanbod. Onder de naam Hanze Connect biedt zij een groot aantal cursussen, (post-hbo) opleidingen, trainingen en workshops aan. De hogeschool heeft vestigingen in de stad Groningen(hoofdvestiging), Assen, Leeuwarden en Amsterdam. 

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is een universiteit met een moderne, studentgerichte visie op onderwijs. Een universiteit die zich ook buiten de colleges verantwoordelijk voelt voor haar ruim 36.000 studenten. Die studenten stimuleert en inzet verwacht van studenten én docenten. Die werkt aan de grenzen van het weten en nauw samenwerkt met gerenommeerde buitenlandse universiteiten en die als onderzoeksinstituut internationaal een goede naam heeft.

Bovendien heeft de RUG een zeer breed en compleet aanbod van 65 bacheloropleidingen en 219 masteropleidingen, je kunt er bijna alles studeren en dat in een compacte, swingende stad.

Lees alles over Groningen en de KEIweek!

Athenespelen 2024